5 manieren om om te gaan met geluidsoverlast in een kantoortuin

De laatste jaren was het een enorme trend: de open kantoorinrichting. Het is een goede manier om samenwerking te bevorderen omdat werknemers zich simpelweg omdraaien voor een snel gesprek met een collega. Maar die open kantoortuin heeft ook een groot nadeel, zeker als medewerkers gefocust willen werken. Een open kantoor kan namelijk een ontzettend rumoerige plek zijn, waar het moeilijk is om geconcentreerd te werken. Gelukkig zijn er oplossingen waarmee de rust terugkeert in de kantoortuin. We delen er vijf in dit artikel.

Rust in een kantoortuin klinkt misschien als een utopie. Toch is het met een paar kleine aanpassingen mogelijk om het beste van twee werelden te krijgen.

1. Kies voor een scheidingswand

Eén van de meest drastische oplossingen in dit rijtje, is om geluidswerende scheidingswanden te plaatsen. Op deze manier wordt de open kantoortuin omgetoverd tot een plek waar iedereen toch een beetje zijn eigen plekje heeft. Het is wellicht het tegenovergestelde van wat de bedoeling was met een kantoortuin, maar als medewerkers klagen over geluidsoverlast, is het tijd om actie te ondernemen.

Scheidingswanden zijn er in allerlei soorten en maten en u kunt ze precies zo positioneren zoals dat binnen uw kantoor of bedrijfscultuur wenselijk is.

2. Afsluitbare vergaderruimtes

Een open kantoorinrichting is een goede manier om de samenwerking te bevorderen. Maar er zijn bepaalde activiteiten, zoals een brainstormsessie of een skypegesprek, waarbij wat meer privacy wel wenselijk is. Door aparte vergaderruimtes te laten bouwen, kunnen discussies zo hoog oplopen als nodig, zonder daarbij andere medewerkers te storen.

Bovendien is een aparte vergaderruimte ook een ideale plek waar medewerkers zich even kunnen terugtrekken om een telefoongesprek te voeren of om even gefocust te kunnen werken aan een project. Om te zorgen dat het meubilair van de ruimte aansluit bij de verschillende manieren waarop de kamer gebruikt wordt, is het verstandig om te kiezen voor veelzijdig meubilair. Bijvoorbeeld krukken die meebewegen of stapelbare vergaderstoelen, zodat ze gemakkelijk opzij gezet kunnen worden als de vergaderruimte een andere invulling krijgt. U zult zien dat door een aparte vergaderruimte de geluidsoverlast op de werkvloer flink zal afnemen.

3. Plaats banken en ander gestoffeerd meubilair

Stof absorbeert geluid, dus in dat opzicht: hoe meer grote, gestoffeerde meubelstukken er in uw kantoortuin staan, hoe beter dat is voor het geluidsniveau. Daarnaast geven banken en comfortabele stoelen medewerkers de mogelijkheid om op een andere plek dan hun vaste werkplek te zitten. En dat stimuleert weer de creativiteit en productiviteit. Banken zijn niet alleen voor de ontvangsthal en kunnen dus een waardevolle aanvulling zijn voor iedere kantoorruimte. Zeker als medewerkers werken op laptops en vrij zijn om te kiezen waar ze werken.

4. Hang gordijnen op

Voortbordurend op het vorige punt, is het ook een goed idee om eens naar de raambekleding te kijken. Veel kantoren zouden er baat bij hebben om de saaie grijze jaloezieën de deur uit te doen en gordijnen op te hangen die passen bij de stijl van het kantoor. Dit maakt het kantoor minder gehorig en bovendien ziet het er ook nog eens heel aantrekkelijk uit. Iets wat ook weer effect heeft op de productiviteit van medewerkers.

5. Geef iedereen een geluidswerende koptelefoon

Is het lastig om veranderingen aan te brengen aan het kantoor? Dan is er altijd nog de mogelijkheid van geluidswerende koptelefoons. Gefocust aan een project werken in een kantoortuin is een behoorlijke uitdaging. Door medewerkers te voorzien van een koptelefoon kunnen ze gemakkelijker aan de slag met hun taken. Bovendien is dit ook een handig signaal naar collega’s. Heeft iemand zijn of haar koptelefoon op? Dan is het beter om diegene even niet te storen.

Geluidsoverlast en collega’s die met niet-urgente vragen komen, zijn twee van de grootste klachten over de kantoortuin. En terecht, eenmaal uit de concentratie kost het namelijk behoorlijk wat tijd voordat een medewerker weer gefocust is. Door wat energie te steken in het verminderen van die geluidsoverlast, zorgt u voor productievere én gelukkigere medewerkers!