5 tips voor succesvolle samenwerkingen op kantoor

Collega’s die goed samenwerken, kunnen het verschil maken voor een bedrijf. Samenwerken is een uitstekende manier om de productiviteit te verhogen, onderlinge communicatie te verbeteren en creativiteit te stimuleren. Maar om van al die voordelen te kunnen profiteren, is het wel belangrijk dat u het samenwerken op een goede manier organiseert. Deze vijf tips helpen u op weg naar een succesvolle manier van samenwerken bij u op kantoor.

1. Denk niet té groot

Er bestaat zoiets als ‘te veel van het goede’. Plaats één grote tafel op kantoor waar iedereen aan kan werken, en u krijgt een soort van kantine-achtige sfeer. Niet direct waar u aan denkt bij een werkplek die innovatie en creativiteit bevordert, toch? Het is beter om een aantal ruimtes in te richten die specifiek bedoeld zijn voor bepaalde manieren van werken. Een mooie mix tussen plekken waar medewerkers kunnen samenwerken én ongestoord alleen aan een project kunnen werken. Ideaal is een mix van verschillende soorten meubilair. Bijvoorbeeld zit-sta bureaus, laptoptafels (die gemakkelijk verplaatsbaar zijn), grote tafels voor samenwerken en een akoestische werkplek. Zo kan een medewerker kiezen waar hij/zij op dat moment het beste kan werken.

2. Gebruik multifunctionele ruimtes

Een ruimte hoeft niet alleen gebruikt te worden waar het voor ontworpen is. Zo kan een comfortabele stoel in de bibliotheek perfect zijn voor medewerkers om zich even terug te trekken en kan een eettafel ook prima gebruikt worden voor een snelle brainstorm. Met een paar kleine aanpassingen is een ruimte vaak al snel op meerdere manieren te gebruiken.

3. De juiste indeling

Mensen die op dezelfde verdieping werken, zijn eerder geneigd om samen te werken. Dat betekent niet dat het verstandig is om alle medewerkers maar zo dicht op elkaar te zetten. Het is ook belangrijk om te kijken naar de werkzaamheden die de medewerkers moeten verrichten. Iemand die teksten moet schrijven, kunt u bijvoorbeeld beter niet pal naast de klantenservice plaatsen. Maar diezelfde schrijver vindt het misschien wél weer fijn om naast de ontwerpers te zitten om te zien hoe zijn/haar werk naar een vormgeving wordt vertaald. Zo zijn er in uw bedrijf ongetwijfeld ook veel links te leggen tussen de verschillende taken en afdelingen. Onthoudt dat zelfs in een werkomgeving waarbij samenwerking voorop staat, mensen nog steeds taken hebben die ze alleen moeten of willen doen. Daarom is het belangrijk om ook ruimtes te hebben waar medewerkers zich kunnen terugtrekken.

4. Zeg de desktop-computers vaarwel

Misschien is het wel tijd om die grote desktop-computer nu voorgoed vaarwel te zeggen. Steeds meer mensen willen werken op een plek die hen schikt en een laptop maakt dat een stuk gemakkelijker. Dat betekent niet dat alle grotere beeldschermen naar de vuilstort kunnen, want voor sommige taken is het juist wél weer prettig om iets meer beeldscherm te hebben. Richt een aantal werkplekken in met één of twee grote beeldschermen waar medewerkers gemakkelijk hun laptop in kunnen pluggen.

5. Claim uw eigen tijd

Uit een onderzoek van Applied Psychology blijkt dat mensen die actief hulp vragen in hun werk, beter presteren. En laat dat nou een belangrijk voordeel zijn van werken in een kantoor waar samenwerken centraal staat! Maar daar ligt tegelijkertijd een potentieel probleem. Mensen die vaak om hulp gevraagd worden (lees: gestoord worden in hun werk), zijn meestal minder productief. De belangrijkste reden daarvoor is dat het voor onze hersenen lastig is om verschillende dingen tegelijk te doen. Geef medewerkers daarom de vrijheid om af en toe tijd te blokken waarin ze niet gestoord mogen worden met vragen van anderen. Hoe uw collega’s beter kunnen samenwerken, is afhankelijk van een flink aantal factoren. Het is verstandig om in ieder geval bij uw eigen medewerkers te polsen wat hun wensen en verwachtingen zijn en deze naast de wensen van het management te leggen. Uiteindelijk is een succesvolle samenwerking voor ieder bedrijf anders!