Beste bureaustoel bij rugklachten en nekklachten

Beste bureaustoel bij rugklachten en nekklachten

Tijdens deze tijden waarin we met zijn allen thuiswerken ontvangen we regelmatig de vraag wat de beste bureaustoel is om gezond, actief en ergonomisch gewerkt kan worden, zodat lichamelijke klachten als rugpijn en nekpijn voorkomen willen worden. Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst van belang wat de thuissituatie is wat betreft de werkplek. Niet iedereen heeft plaats voor een complete ergonomische werkplek en dus moet dan worden nagedacht om zo gezond mogelijk te kunnen werken. Uiteraard is de beste manier om nekpijn en rugpijn te voorkomen door te werken op een ergonomische bureaustoel met voldoende instelmogelijkheden en een in hoogte verstelbaar zit/sta bureau. Deze combinatie zorgt voor een uitstekend basis van een gezonde en ergonomische thuiswerkplek. Verderop in het artikel zullen we verder ingaan op het feit wat dan de beste bureaustoel is bij rugklachten en nekklachten.

Thuiswerken en de thuiswerkplek

Werknemers zijn de afgelopen jaren steeds meer uren gaan thuiswerken en tijdens de huidige pandemie is thuiswerken zelfs de norm geworden; personeel gaat alleen nog naar het bedrijf als dit echt niet anders kan. Nu de periodes van lockdown elkaar opvolgen, wordt duidelijk dat dit langdurig thuiswerken voor de werknemer ook allerlei nadelen heeft. In dit artikel zullen we één nadeel nader bespreken: het ontstaan van lichamelijke klachten door het werken op een werkplek die niet speciaal is ingericht op langdurig achter een laptop of computer zitten.

De meeste mensen zitten uren achterelkaar op een eetkamerstoel aan de keukentafel te werken en hebben dan aan het einde van zo’n werkdag vaak last van hun rug, nek, armen of schouders. Deze RSI-klachten worden veroorzaakt door het urenlang in een verkeerde houding zitten en ook door gebrek aan afwisseling in de beweging tijdens het werken. Het is daarbij belangrijk je te realiseren dat dit soort pijn in rug, armen, nek en schouder uiteindelijk kunnen leiden tot langdurigere en ernstigere aandoeningen zoals bijvoorbeeld een nekhernia of tenniselleboog. Voor deze aandoeningen is advies en behandeling van een fysiotherapeut nodig. Het is dus belangrijk deze beginnende pijn niet te negeren en de arbeidsomstandigheden aan te passen.

Verbetering van de werkplek begint bij het aanschaffen van een goede bureaustoel en een daarbij passend bureau of een tafel die op de juiste hoogte staat. Er moet voorkomen worden dat er gewerkt wordt aan een te hoge tafel of een te hoog bureau, want dan worden tijdens het werken de  schouders opgetrokken en dat belast de nek- en schouderspieren overmatig waardoor  pijnklachten ontstaan. Het belangrijkst is de aanschaf van een goede verstelbare bureaustoel met armleuningen, hier is ook in alle situaties wel ruimte voor omdat de bureaustoel op de plaats van de eetkamerstoel kan staan. De hoogte van de stoel kan dan aangepast worden aan de hoogte van de bestaande tafel. Als er voldoende ruimte is, is de aanschaf van een complete werkplek, dus bureau en bureaustoel, de beste optie. En als er dan ook nog gekozen wordt voor een sta- zitbureau zijn de omstandigheden ideaal. Het staand en zittend werken kan dan afgewisseld worden en inmiddels is wetenschappelijk vastgesteld dat dit bevorderend is voor de gezondheid. Als de werkplek optimaal is ingesteld zijn ook andere zaken als de afmeting en hoogte van het beeldscherm belangrijk. Vaak is het ergonomisch beter een monitorstandaard te gebruiken die als beeldschermverhoger fungeert.

Samenvattend geldt dat het beter is fysieke klachten door thuiswerken te voorkomen dan ze te genezen. Bij het langdurig werken in een verkeerde houding kunnen klachten ontstaan waarmee een werknemer voor langere tijd het werk niet kan doen, dus de investering in ergonomisch verantwoord kantoormeubilair is zeker de moeite waard.

De beste bureaustoel bij rugklachten en nekklachten

Dan nu de vraag wat de beste bureaustoel is, indien je last hebt van rugklachten en/of nekklachten. De basisregel is een goed instelbare bureaustoel. Onderstaand belangrijke eigenschappen waar een goed instelbare bureaustoel aan moet voldoen:

– Zithoogte verstelling
– Zitdiepte verstelling
– Verstelbare armleuningen
– Goede steun in de rug met een lendensteun

Deze instellingen zorgen ervoor dat de stoel voor ieder individu naar wens is aan te passen om ergonomisch verantwoord en gezond te werken zodat rugklachten en pijn in de nek worden voorkomen. Zoals eerder vermeld is de bureaustoel slechts de basis. De zithouding en rest van de inrichting van de werkplek zijn ook van uitermate belang.

Enkele goed instelbare bureaustoelen op een rijtje:

Bureaustoel Se7en Netbespanning
Interstuhl New Every bureaustoel
Dauphin Valo bureaustoel
Interstuhl Joyce NPR bureaustoel netbespanning

 

Bureaustoelen