De hoogte van uw bureau op de juiste wijze afstellen

Als u veel achter een bureau werkt, maar ook wanneer u sporadisch achter een beeldscherm zit, is het altijd noodzakelijk dat de hoogte van uw bureau op de juiste manier is afgesteld. Op die manier kunt u veel lichamelijke ongemakken voorkomen zoals ernstige nek- en rugklachten. Wat voor u de juiste hoogte van het bureau is, leest u hier. U kunt ook lezen wat de juiste hoogte is van uw bureaustoel en wat de optimale afmetingen zijn voor uw bureaublad.

Juiste hoogte bureau
Het belang van de juiste hoogte van een bureau wordt heel vaak onderschat. Er zijn genoeg mensen die dagelijks uren doorbrengen achter hun bureau en totaal niet letten op een goede werkhouding. Dat is zonde, want een structureel verkeerde werkhouding kan vervelende nek- en rugklachten tot gevolg hebben. Wanneer uw bureau te hoog staat, trekt u constant uw schouders op als u aan het werk bent. Hierdoor krijgt u last van uw schouders, wat doortrekt naar uw rug en nek.  Als uw bureau te laag is ingesteld, dan zit u waarschijnlijk altijd een beetje voorovergebogen om goed bij uw toetsenbord te kunnen. Ook hierdoor krijgt u nekklachten en rugklachten.

Vervelende lichamelijke klachten voorkomen is absoluut niet moeilijk. Het enige wat u hoeft te doen is uw bureau op de juiste hoogte instellen. Een manier om dit te doen, is uw bureau afstellen op uw lichaamslengte. Onderstaand een tabel waarin u uw lichaamslengte kunt opzoeken en tevens kunt zien op welke hoogte u het bureau kunt instellen en het zitvlak van uw bureaustoel.

Lichaamslengte                                Hoogte bureaublad                          Hoogte zitvlak
150 cm                                                62 cm                                                   41 cm
155 cm                                                64 cm                                                   42 cm
160 cm                                                66 cm                                                   43 cm
165 cm                                                68 cm                                                   44 cm
170 cm                                                70 cm                                                   46 cm
175 cm                                                72 cm                                                   47 cm
180 cm                                                74 cm                                                   49 cm
185 cm                                                76 cm                                                   50 cm
190 cm                                                 78 cm                                                   51 cm
195 cm                                                80 cm                                                   53 cm
200 cm                                                82 cm                                                   54 cm

Aanschaffen goed bureau
Voor een juiste zithouding is het belangrijk dat uw bureau verstelbaar is. Een goed bureau heeft een instelbaar frame tussen de 62 en 85 centimeter. Zo kan iedere werknemer het bureau op de juiste hoogte instellen. Mocht u geen verstelbaar bureau hebben of tegenkomen, kies dan voor een bureau die tussen de 74 en 76 centimeter is. Dit is namelijk de standaard hoogte voor de meeste mensen. Bent u kleiner dan 170 cm en is het bureau niet af te stellen op uw hoogte, gebruik dan een voetensteun. Als u geregeld wisselt van schoeisel, zoals de ene dag hoge hakken en de andere dag platte schoenen, stel dan uw bureau af wanneer u uw hoogste hakken aan heeft. Dan staat het bureau altijd goed. Op dagen dat u platte schoenen draagt, kunt u een voetensteun gebruiken.

Goede houding achter uw bureau
Niet alleen de hoogte van uw bureau instellen draagt bij aan een goede werkhouding. Ook uw houding zelf is belangrijk. Voordat u aan de slag gaat, controleer de onderstaande punten:
– Zit u rechtop en zijn uw schouders, nek, hoofd en armen ontspannen?
– Zitten uw hand, pols en onderarm op één lijn?
– Zijn uw bovenbenen en onderbenen in een hoek van 90°?
– Staat de bovenrand van uw beeldscherm op ooghoogte? Wanneer u achter een laptop werkt, kunt u middels een laptopstandaard uw laptop makkelijk ophogen.
– Is de minimale afstand tussen uw ogen en het beeldscherm 50 centimeter?

Afmetingen bureaublad
Voor een optimale werkhouding zijn ook de afmetingen van uw bureaublad belangrijk. De afmetingen behoren minimaal 120 centimeter breed en 80 centimeter diep te zijn. Let er daarnaast ook op dat het blad niet reflecteert en dus mat is en lichtgekleurd. Voorwerpen die u geregeld gebruikt kunt u het beste binnen handbereik neerzetten.