De kantoortuin in 2018: wat is nieuw?

Open kantoorruimte
De open kantoortuin gaat inmiddels al een paar jaar mee en heeft in die levensduur waarschijnlijk net zo veel voor- als tegenstanders verzameld. Een paar jaar terug hebben veel bedrijven hun kantoren opnieuw ingericht en daarbij gekozen voor een nieuwe manier van kantoorinrichting. Zonder muren en kleine kantoortjes, maar juist met z’n allen in één ruimte. De open kantoortuin heeft zich in de afgelopen jaren flink ontwikkeld en is inmiddels een stuk meer dan simpelweg de muren tussen de verschillende kantoren doorbreken. Ook dit jaar verwachten we weer wat nieuwe impulsen voor de moderne kantoortuin.

Merkt u dat een open kantoortuin niet het gewenste effect heeft op uw bedrijf? Wacht nog heel even voordat u weer begint met het bouwen van muren. Want zo’n kantoortuin kan met wat kleine aanpassingen snel wél een succes worden.

Snel aanpasbaar aan de moderne technologie

Als we terugkijken naar hoe het internet er vijf jaar geleden uitzag, zullen we zien dat er grote stappen zijn gemaakt. Het werken in de cloud is tegenwoordig vrij normaal, er zijn tools waarmee collega’s gemakkelijk en snel online kunnen communiceren (bijvoorbeeld Slack) en steeds meer bedrijven kiezen voor laptops in plaats van een vaste computer voor hun medewerkers. De inrichting van een kantoor verandert idealiter mee met de technologische mogelijkheden die we in de toekomst nog gaan zien. Een flexibele kantoorinrichting is daarom een vereiste. Een open kantoorinrichting is gemakkelijker aan te passen aan de veranderende omstandigheden en daarmee ook meer gericht op de toekomst.

Flexibiliteit voor medewerkers

Toen de eerste kantoortuinen hun intrede deden, was het voor medewerkers soms lastig om een plek te vinden waar ze ongestoord hun werk konden doen. De kantoortuinen die we vandaag de dag zien, zijn veel meer ingericht op taakgericht werken; de werkplek moet vooral passen bij de taak die de medewerker moet uitvoeren. Sommige to-do’s vereisen bijvoorbeeld absolute concentratie en dan wordt het lastig als deze taak uitgevoerd moet worden in een open ruimte waar ook gesprekken gevoerd worden. Daarom zien we nu veel meer open kantoortuinen waar plek is voor medewerkers om zich af te sluiten om tijdens belangrijke taken zonder afleiding aan de slag te kunnen. Plaats bijvoorbeeld akoestische wanden en akoestische belcellen in de open kantoorruimte, zodat medewerkers zich even terug kunnen trekken en geconcentreerd kunnen werken. Een open kantoorruimte betekent niet dat alle werkplekken volledig open zijn. Zorg per werkplek voor een goede bureaustoel, hoogte instelbaar bureau en een lage scheidingswand zodat het open karakter van de ruimte behouden blijft, maar medewerkers wel geconcentreerd kunnen werken.

Samenwerking stimuleren

Eén van de redenen waarom bedrijven kiezen voor een open kantoortuin is omdat ze hopen dat het de samenwerking stimuleert. Zoals eerder genoemd, hebben de kantoortuinen ook veel frustraties opgeroepen bij medewerkers en daardoor juist het tegenovergestelde van samenwerken als gevolg gehad. De moderne kantoortuinen stimuleren juist wél de samenwerking. Bijvoorbeeld omdat er aparte ruimtes gemaakt worden die helemaal ingericht zijn om die samenwerking te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan kleine zitjes om te overleggen of zelfs compleet afgesloten ruimtes voor langere vergaderingen.

In de open kantoortuin anno 2018 worden persoonlijke werkplekken en plekken waar medewerkers kunnen samenwerken afgewisseld, met een perfect gebalanceerde werkplek tot gevolg. Hierdoor kunnen medewerkers in kleinere groepen werken en wordt het gemakkelijker om samen te werken aan bepaalde projecten.

→ Benieuwd welke misvattingen er nog meer zijn over de open kantoorinrichting? Lees dit artikel!

Sommige bedrijven denken misschien dat de open kantoortuin niet-productieve medewerkers tot gevolg heeft, maar de nieuwe mogelijkheden van 2018 bieden juist heel andere mogelijkheden voor bedrijven. De open kantoortuin biedt medewerkers privacy en concentratie op het ene moment en de mogelijkheid om samen met anderen aan een project te werken op een ander moment. En dat moet iedere manager of ondernemer toch als muziek in de oren klinken?