De millennial op de werkvloer: hoe zorg je voor een geschikte kantoorruimte?

Vandaag de dag bestaat ongeveer één derde van het werkveld uit millennials: mensen geboren tussen 1981 en 1995. Die groep mensen zal de komende jaren alleen nog maar verder gaan groeien en heeft compleet andere ideeën over hoe de ideale werkplek eruit hoort te zien.

Wat zijn millennials?
Millennials zijn jonge mensen die over het algemeen creatief zijn, geen negen tot vijf mentaliteit hebben en geen enkele moeite hebben om computers, smartphones en andere techniek te begrijpen. Deze groep wordt millennials genoemd, omdat zij opgroeiden rond de eeuwwisseling. Vanuit verschillende kanten wordt (al dan niet wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar deze specifieke groep mensen. Logisch, want over een jaar of tien, bestaat ongeveer 75% van de werkende bevolking uit mensen in deze generatie. Hoog tijd dus om te kijken wat deze leeftijdscategorie belangrijk vindt als het gaat om hun werkplek.

Een open ruimte en passend design
Millennials werken over het algemeen graag bij bedrijven die vooruit denken en een kantoorruimte hebben die aansluit bij die visie. Eén van de eerste dingen die een millennial opvalt als hij bij uw bedrijf komt solliciteren, is de indeling van de beschikbare ruimte. Ze zien de kantoorruimte van een bedrijf als de afspiegeling van de creativiteit, visie en richting waarin het bedrijf wil bewegen. Als dit compleet botst met de eigen wensen voor de toekomst, zal het moeilijk worden om die veelbelovende millennial te overtuigen dat een baan bij uw bedrijf echt de juiste keuze is. Millennials zijn over het algemeen fan van een open layout waar veel samengewerkt wordt en ruimte is voor flexibiliteit. Dit betekent namelijk vaak dat er weinig ‘lagen’ in de bedrijfsstructuur zitten en het bedrijf transparant en open is. Allemaal eigenschappen die millennials aanspreken.

Out of the box
De werkstijl van millennials is heel anders dan die van de generaties voor hen. Klassieke vergaderruimtes en werkplekken voldoen niet aan de flexibiliteit en vooruitstrevendheid die zij van hun werkplek verlangen. Wat zij graag zien zijn creatieve ‘break-out’ kamers waar spontane brainstormsessies ontstaan of vergaderingen die de productiviteit van alle werknemers een boost geeft. Deze ruimtes moeten voorzien worden van comfortabel en sterk meubilair dat idealiter op verschillende manieren in te zetten is. Millennials denken graag ‘out of the box’ en verwachten dat hun werkplek hen hierin faciliteert. Een zit-sta bureau is een mooi voorbeeld van een flexibel product!

Een plek om samen te werken
Millennials zijn er nog meer dan hun voorgaande generaties van overtuigd dat goed teamwork de sleutel tot succes is. Plekken waar medewerkers samen kunnen werken én samen kunnen ontspannen zijn dan ook essentieel voor ieder bedrijf dat de millennial tevreden wil houden. Dat betekent een comfortabele bank bij de koffiemachine waar medewerkers even kunnen bijpraten of vergaderen onder het genot van een kop koffie of thee. En als het bedrijf groter is, dan is het zelfs te overwegen om een café met bijbehorende fijne werkplekken aan te bieden. Niet voor niets werken veel mensen zo graag in hun plaatselijke koffietentje… De millennial heeft over het algemeen geen negen-tot-vijf mentaliteit, terwijl veel kantoren hier nog wel op ingericht zijn. Ze willen juist graag een kantoor dat ‘huiselijk’ aandoet, zeker als ze op de gekste uren aan het werk zijn.

Millennials zullen de inrichting van kantoorruimtes de komende jaren steeds meer gaan beheersen. Bedrijven zich flexibel opstellen en een werkruimte bieden die daarbij aansluit, hebben absoluut een streepje voor!