Voor veel mensen is het reizen van en naar het werk niet bepaald een pretje. Het betekent immers vroeg opstaan en in de file staan of wachten op de trein of bus. Vooral in de winter balen veel mensen van het vroege opstaan en het pendelen door weer en wind. Omdat werknemers dagelijks behoorlijk wat tijd kwijt zijn aan het woon-werkverkeer, is het van belang te proberen deze reistijd zo goed en efficiënt mogelijk in te vullen. Het heeft immers ook invloed op de werkdag.
Nederlanders zijn gemiddeld 42,5 minuut onderweg om op het werk te komen, zo blijkt uit een onderzoek van One Poll dat in november 2014 – in opdracht van Samsung Electronics – is uitgevoerd onder 7.500 volwassen in 12 Europese landen. Ook blijkt uit dit onderzoek dat de Europeaan er gemiddeld precies drie kwartier over doet om op het werk te komen. De Belgen doen er met gemiddeld 52,8 minuten per dag het langst over; de Britten zijn met 36,9 minuten het snelst op het werk.
De reistijd heeft invloed op het welzijn van de werknemer. Hoe langer de reistijd, hoe minder gelukkig de medewerker is. Een gegeven dat wordt bevestigd door een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen, waarin het welzijn van forenzen op vijf verschillende punten werd getest. Hierbij werden gegevens uit 34 Europese landen verzameld. Mensen voelen zich onder meer minder actief, vrolijk en relaxed naarmate de pendeltijd toeneemt.
Tijd nuttig invullen
Hoewel de meeste mensen het forenzen zien als een noodzakelijk kwaad, kan de reistijd tegelijkertijd ook nuttig worden ingevuld. Zo kunt u de reistijd in de auto benutten om te ontspannen door te luisteren naar muziek of te bellen met familie of vrienden. Ook kunt u ervoor kiezen om te carpoolen met collega’s. Dat is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar het bevordert ook de sociale contacten. Ook kunnen bijvoorbeeld podcasts worden geluisterd onderweg. Via een podcast kan er worden geluisterd naar gesproken media.
Als de werkplek goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, kunt u ook overwegen om met de bus of trein te gaan. Grote voordeel is dat u de reistijd nuttig kunt invullen door werk voor te bereiden, rapporten te lezen of bijvoorbeeld een taalcursus te volgen. Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een dutje te doen of een krantje te lezen.
Is de afstand naar het werk niet al te groot? Pak dan de fiets. Een fietstochtje zorgt ervoor dat u ’s morgens goed wakker wordt en maakt uw hoofd aan het eind van de dag weer leeg.
Minder gefrustreerd
Bent u niet tevreden over de reistijd of de manier waarop deze tijd ingevuld kan worden? Probeer daar dan iets aan te doen. Wellicht komt u door ’s morgens een uurtje eerder te vertrekken niet in de file te staan, waardoor u minder gefrustreerd aan de dag begint. Ook kan één of enkele dagen per week thuiswerken de ‘reissleur’ doorbreken en ervoor zorgen dat u meer energie heeft en productiever bent. En dat is niet alleen goed voor u, maar ook voor de baas!