Staand vergaderen, om naar uit te kijken

Mensen met een overwegend zittend beroep zijn gevoelig voor rug- of nekklachten. Zeker als de stoel niet de juiste ondersteuning biedt die voor de betreffende werkzaamheden nodig is. Los hiervan dringt het steeds meer door tot leiding en medewerkers die kantoorwerk verrichten, dat afwisseling van de lichaamshouding een harde noodzaak is.
Er is altijd wel gewezen op mensen met een staand beroep dat zij een risico lopen om spataderen te ontwikkelen of teveel een standbeen gebruiken wat weer tot heupproblemen kan leiden. Ook voor hen zou een afwisseling in lichaamshouding welkom zijn.

Bij zittende en staande beroepen identieke problemen
Als nu duidelijk is dat een afwisselende lichaamshouding van groot belang is dan zou het een logische stap voor de “zittenblijvers” zijn om voortaan staand te vergaderen. Dan komen afwisseling en functionaliteit prachtig samen. De meesten zullen staand vergaderen als een welkome afwisseling ervaren. Na de vergadering zullen zij het waarderen als ze weer kunnen zitten.
Voor mensen met een staand beroep is het een opluchting om voor een vergadering juist te kunnen zitten. Heel begrijpelijk en ook hier is de afwisseling van de lichaamshouding even belangrijk.

Voor beide “beroepsgroepen” is de oplossing voorhanden
Waren er al zit/sta werkplekken, nu zijn er ook sta vergadertafels. Op de juiste hoogte, in een praktische maatvoering en met een aangename afwerking. Zo’n sta vergadertafel kan dus ook in wat kleinere ruimte gebruikt worden omdat er geen stoelen omheen hoeven te staan. Daarmee is de sta vergadertafel een extra ergonomisch hulpmiddel voor de “zittenblijvers”.
Voor de “staanders” is het om even te kunnen zitten tijdens een vergadering een verademing. Helaas zijn de stoelen die dan beschikbaar zijn soms martelwerktuigen. Ze zijn toch alleen maar even nodig om te vergaderen. Is het in die gevallen teveel gevraagd om een paar behoorlijke, verstelbare stoelen aan te schaffen, zodat ook zij even de steun krijgen die het lichaam verdiend?